ßßß
Składniki150 g piersi z indyka100 g cukinii6-8 czarnych oliwek2-3 garście roszponkikiełki cebuli (ewentualnie inne)suszony tymianeksok z połowy cytryny2-3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz świeżo mieloneSOS3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno dostępnego na zdrowy-olej.pl1 – 2 łyżeczki octu balsamicznego1/2 łyżeczki miodusól, pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.SAŁATKI. Sałatka z piersią indykaPrzygotowaniePierś z indyka kroimy w cienkie paski, obsypujemy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do lodówki na około godzinę aby mięso się zamarynowało.Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu około 15 minut aż będzie miękkie i zarumieni się.Jeśli dysponujemy grillem elektrycznym, co osobiście polecam, pierś – całą, niekrojoną, wcześniej również zamarynowaną grillujemy a następnie kroimy na cienkie paski.Cukinię kroimy na pół, po długości i każdą połówkę w plastry. Smażymy obsypaną solą i pieprzem kilka minut aż zmięknie i nabierze rumianego koloru, można ją również podać z grilla.Umytą i osuszoną roszponkę rozkładamy na talerzu, obsypujemy czarnymi oliwkami. Na wierzch kładziemy paski indyka i cukinię.Przygotowanie sosuW misce przy użyciu trzepaczki ruzgowej mieszamy 3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy kiełkami cebuli.

