ßßß
Olej arganowy to nie tylko podstawowy składnik wielu kosmetyków o regeneracyjnych i odżywczych właściwościach, olej arganowy (tłoczony na zimno) to również fantastyczny zdrowy produkt przeznaczony do jedzenia, bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz witaminy. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Doskonale chroni przed wolnymi rodnikami a to za sprawą zawartych w nim polifenoli i fitosteroli – silnych antyoksydantów. Olej ten zarówno przyjmowany w postaci posiłków jak też zewnętrznie w formie kosmetyków świetnie nawilża, wygładza, ujędrnia i uelastycznia naszą skórę, ale pamiętajmy, że najlepsze efekty daje spożywany na zimno i koniecznie nierafinowany i tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje komplet składników odżywczych.Jako żywieniowiec polecam stronę zdrowy-olej.pl gdzie znajdziecie ten i inne oleje tłoczone na zimno bogate w wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia składników.
1 awokado2 garście rukoli3-4 liście sałaty karbowanej, czerwonej30 g parmezanu2 łyżki oleju arganowego dostępnego na zdrowy-olej.pl20 g pestek dyni1 łyżka miodusok z 1/2 cytrynysól, pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osobyAwokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie obie połówki owocu obieramy i kroimy na cienkie paski.Na patelnię wkładamy 1 łyżkę miodu oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego syropu wkładamy kawałki awokado i podgrzewamy około 5-8 minut, na wolnym ogniu aż owoc zmięknie i nabierze lekko kwaskowato-słodkiego smaku.Sałaty myjemy i osuszamy. Układamy dekoracyjnie na półmisku.Na suchej patelni prażymy pestki dyni aż nabiorą aromatu i brązowego koloru.Parmezan ścieramy na tarce do sera na bardzo cienkie plastry.Na sałatach układamy kawałki awokado i parmezan. Posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą.Całość polewamy 2 łyżkami oleju arganowego.

