ßßß Cookit - przepis na Lody z bakaliami i sosem czekoladowym

Lody z bakaliami i sosem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

To kolejny prosty przepis na szybki deser. Jeżeli użyjemy gorzkiej czekolady będzie on pozbawiony dodatku cukru, który zawierają lody. Jeśli lodów nie robimy w domu pamiętajmy, że dobre jakościowo lody powinny składać się z 4 składników: mleka, śmietany, jajek oraz cukru. Dopuszczalny jest też dodatek stabilizatora roślinnego lub glukozy, ale już na syrop glukozowo-fruktozowy powinniśmy uważać. To tańszy i gorszy jakościowo zamiennik cukru. Bakalie natomiast to zdrowa porcja minerałów.
Składniki
6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
50 g mieszanki orzechów (nerkowaca, ziemnych, laskowych)
50 g czekolady drobno startej
kilka listków melisy lub mięty do dekoracji.
Podane proporcje wystarczą do przygotowania deseru dla 2 osób.
Przygotowanie
Przygotowanie jest banalne.
Jeżeli użyjemy specjalnej czekolady do deserów, w formie małych płatków lub czekoladowego proszku to aby uzyskać sos czekoladowy do lodów wystarczy 50 g takiej czekolady rozpuścić w 50 ml gorącego mleka intensywnie mieszając trzepaczką ruzgową. I sos gotowy.
Jeśli zdecydujemy się na użycie czekolady w tabliczce należy ją najpierw połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej czyli na rondlu z gotującą się wodą umieszczamy naczynie z pokruszoną czekoladą (metalowa miska lub szklana żaroodporna), dodajemy 50 ml mleka i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. I gotowe.
W pucharku układamy gałki lodów. Polewamy sosem czekoladowym i posypujemy bakaliami.
To klasyczny ale bardzo dobry deser – połączenie bakalii czekolady i lodów waniliowych na każdej uroczystości sprawdzi się doskonale.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/lody-z-bakaliami-i-sosem-czekoladowym