Wykonanie

To kolejny prosty przepis na szybki deser. Jeżeli użyjemy
gorzkiej czekolady będzie on pozbawiony dodatku
cukru, który zawierają
lody. Jeśli
lodów nie robimy w domu pamiętajmy, że dobre jakościowo
lody powinny składać się z 4 składników:
mleka,
śmietany,
jajek oraz
cukru. Dopuszczalny jest też dodatek stabilizatora roślinnego lub glukozy, ale już na
syrop glukozowo-fruktozowy powinniśmy uważać. To tańszy i gorszy jakościowo zamiennik
cukru.
Bakalie natomiast to zdrowa porcja minerałów.Składniki6 gałek
lodów waniliowych lub
śmietankowych50 g mieszanki
orzechów (
nerkowaca, ziemnych, laskowych)50 g
czekolady drobno startejkilka listków
melisy lub
mięty do dekoracji.Podane proporcje wystarczą do przygotowania deseru dla 2 osób.PrzygotowaniePrzygotowanie jest
banalne.Jeżeli użyjemy specjalnej
czekolady do deserów, w formie małych
płatków lub
czekoladowego proszku to aby uzyskać sos
czekoladowy do
lodów wystarczy 50 g takiej
czekolady rozpuścić w 50 ml gorącego
mleka intensywnie mieszając trzepaczką ruzgową. I sos gotowy.Jeśli zdecydujemy się na użycie
czekolady w tabliczce należy ją najpierw połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej czyli na rondlu z gotującą się
wodą umieszczamy naczynie z pokruszoną
czekoladą (metalowa miska lub szklana żaroodporna), dodajemy 50 ml
mleka i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. I gotowe.W pucharku układamy gałki
lodów. Polewamy sosem
czekoladowym i posypujemy
bakaliami.To klasyczny ale bardzo dobry deser – połączenie
bakalii czekolady i
lodów waniliowych na każdej uroczystości sprawdzi się doskonale.

