ßßß
Gazpacho – chłodnik z pomidorówGazpacho czyli zimna zupa z pomidorów i papryki wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Wyjątkowym smakiem, szybkością w przygotowaniu oraz atutami zdrowotnymi „zaczarowała” polskie podniebienia. Gazpacho, oprócz tradycyjnego chłodnika na jogurcie stała się najpopularniejszą letnią zupą na zimno serwowaną w bardzo wielu polskich restauracjach.Mówiąc o gazpacho nie można zapomnieć o jego walorach zdrowotnych. Nie przetworzone warzywa, oliwa z oliwek oraz czosnek to bogactwo antyoksydantów w tym także witamin oraz minerałów. To świetna propozycja nie tylko wstępu do obiadu ale także drugiego śniadania, podwieczorku czy kolacji. Chłodnik z pomidorów w tym wydaniu to bardzo niskokaloryczne, dietetyczne danie w sam raz dla osób odchudzających się ale także dla bezglutenowców, osób borykających się z nadciśnieniem, miażdżycą, czy cukrzycą typu II. Dodatek ostrej papryki pobudzi żołądek do trawienia i wspomoże przemianę materii.Nic tylko zajadać…:)5 pomidorów2 papryki2-3 ząbki czosnkugarść świeżej bazylii1 jabłko200 ml soku pomidorowego1 łyżka octu balsamicznego2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego4-5 łyżek oliwy z oliwek extra verginesól, świeżo zmielony pieprz do smaku1 łyżeczka ostrej paprykiPomidory nacinamy, umieszczamy w głębokim naczyniu i przelewamy wrzątkiem. Gdy skóra zacznie odchodzić umieszczamy w wodzie z lodem. Po kilku minutach odcedzamy i zdejmujemy skórę.Pomidory kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę i wkładamy do naczynia w którym składniki będą się marynować całą noc (najlepiej szklane lub gliniane – nie pochłaniają zapachów)Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w małe kawałki. Podobnie traktujemy jabłko, które nada zupie naturalnej słodyczy.Czosnek obieramy i kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu z papryką, pomidorami i jabłkiemDodajemy sól, pieprz świeżo zmielony, ostrą papryką, garść liści bazylii, oliwę z oliwek extra vergine, balsamico oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny.Całość dokładnie mieszamy przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki aby warzywa zamarynowały się i dokładnie przeszły smakiem przypraw.Po nocy w lodówce wszystkie składniki dokładnie miksujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gazpacho w smaku powinno być lekko pikantne i wyraziste.Serwujemy z kroplą bazyliowej oliwy lub jogurtu greckiego z grzanką z żytniego pieczywa.




