ßßß
Dyniowe ciasto z żurawinąDyniowe ciasto z żurawiną to propozycja deseru dla bezglutenowców. Zwykła mąka pszenna zastąpiona została mąką kukurydzianą. Cukier zastąpiłam łyżką miodu oraz żurawiną. Dodana 1 łyżeczka cynamonu podbija słodycz deseru dzięki czemu otrzymujemy mniej kaloryczny, zdrowy słodki deser.500 g dyni (obranej, bez miąższu i pestek)3 jajka3 łyżki mąki kukurydzianej70 g suszonej żurawiny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka suszonego imbiru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka curryPodane składniki wystarczą do przygotowania ciasta w foremce o wymiarach (dla około 6-8 osób).Dynię pozbawiamy miąższu i skóry. Myjemy i kroimy na drobne kawałki. Kawałki dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach np. w zelmerze.W misce łączymy startą dynię, cynamon, imbir, curry. Dodajemy też suszoną żurawinę, nie moczoną, gdyż podczas pieczenia wchłonie ona nadmiar płynu z ciasta i napęcznieje dzięki czemu nie będzie twarda. Dodajemy oddzielone od białek 3 żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do miski dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą i znowu dokładnie mieszamy.Białka ucieramy na sztywną pianę i dokładamy do ciasta małymi porcjami i delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć puszystej struktury.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 30 – 45 minut.Sprawdzamy szpikulcem czy jest gotowe.Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku na kilkanaście minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z foremki.Ciasto świetnie smakuje samo jak też z kwaśną śmietaną, owocami sezonowymi czy polane miodem – według uznania.


