ßßß Cookit - przepis na Domowe bułki ziarniste na drożdżach

Domowe bułki ziarniste na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Domowe bułki z mąki z pestek dyni z masłem czosnkowo-bazyliowym
Dziś propozycja domowego wypieku bułek. Przygotowałam je z mieszaniny mąki pszennej z pełnego przemiału z dodatkiem mąki z pestek dyni . Wypiek wzbogaciłam o ziarna sezamu, płatki gryczane i płatki owsiane. Dodałam również olej kokosowym, który nadaje się do pieczenia.
Bułeczki wyglądają bardzo efektownie bo mąka z pestek dyni nadaje ciastu i późniejszemu wypiekowi zielony kolor, a z masłem czosnkowo-bazyliowym smakuje wyśmienicie:)
Składniki
400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
100 g mąki z pestek dyni
15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżka oleju kokosowego (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g sezamu
20 g płatków owsianych
20 g płatków gryczanych
MASŁO
1/2 kostki masła
2 ząbki czosnku
świeża bazylia 6-8 liści
Z podanych składników przygotujemy około 10 bułeczek.
Przygotowanie
CIASTO
W niewielkim szklanym naczyniu rozrabiamy drożdże z 1/3 ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z solą. Dodajemy drożdżowy rozczyn, łyżkę roztopionego oleju kokosowego oraz pozostałe mleko. Dodajemy również płatki owsiane i gryczane oraz sezam. Ja wybrałam te ziarna ale równie dobrze mogą to być pestki dyni, rozdrobnione orzechy czy słonecznik. Według uznania:)
Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie godziny ciasto ugniatamy i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na porcje około 100 -150 gramowe. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę.
Kulki układamy na blasze na papierze do pieczenia i delikatnie przygniatamy uzyskując kształtne bułki.
Każdą bułkę smarujemy roztopionym olejem kokosowym i posypujemy wybranymi ziarnami: sezam, płatki gryczane, owsiane. Tu można użyć wyobraźni:):)
Bułki pieczemy koniecznie w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 20-30 minut.
MASŁO CZOSNKOWOBAZYLIOWE
1/2 kostki masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w miseczce w temperaturze pokojowej aż będzie miękkie.
Do masła dodajemy posiekane ząbki czosnku i bazylię. Doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
Bułki – jeszcze ciepłe podajemy z masłem
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/domowe-bulki-z-maki-z-pestek-dyni-z-maslem-czosnkowo-bazyliowym