ßßß
Dziś propozycja domowego wypieku bułek. Przygotowałam je z mieszaniny mąki pszennej z pełnego przemiału z dodatkiem mąki z pestek dyni . Wypiek wzbogaciłam o ziarna sezamu, płatki gryczane i płatki owsiane. Dodałam również olej kokosowym, który nadaje się do pieczenia.Bułeczki wyglądają bardzo efektownie bo mąka z pestek dyni nadaje ciastu i późniejszemu wypiekowi zielony kolor, a z masłem czosnkowo-bazyliowym smakuje wyśmienicie:)Składniki400 g mąki pszennej z pełnego przemiału100 g mąki z pestek dyni15 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka1 łyżka oleju kokosowego (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g sezamu20 g płatków owsianych20 g płatków gryczanychMASŁO1/2 kostki masła2 ząbki czosnkuświeża bazylia 6-8 liściZ podanych składników przygotujemy około 10 bułeczek.PrzygotowanieCIASTOW niewielkim szklanym naczyniu rozrabiamy drożdże z 1/3 ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut.Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z solą. Dodajemy drożdżowy rozczyn, łyżkę roztopionego oleju kokosowego oraz pozostałe mleko. Dodajemy również płatki owsiane i gryczane oraz sezam. Ja wybrałam te ziarna ale równie dobrze mogą to być pestki dyni, rozdrobnione orzechy czy słonecznik. Według uznania:)Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie godziny ciasto ugniatamy i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na porcje około 100 -150 gramowe. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę.Kulki układamy na blasze na papierze do pieczenia i delikatnie przygniatamy uzyskując kształtne bułki.Każdą bułkę smarujemy roztopionym olejem kokosowym i posypujemy wybranymi ziarnami: sezam, płatki gryczane, owsiane. Tu można użyć wyobraźni:):)Bułki pieczemy koniecznie w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 20-30 minut.MASŁO CZOSNKOWO – BAZYLIOWE1/2 kostki masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w miseczce w temperaturze pokojowej aż będzie miękkie.Do masła dodajemy posiekane ząbki czosnku i bazylię. Doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.Bułki – jeszcze ciepłe podajemy z masłem






