Wykonanie
Domowe
bułki z
mąki z pestek dyni z
masłem czosnkowo-
bazyliowym
Dziś propozycja domowego wypieku
bułek. Przygotowałam je z mieszaniny
mąki pszennej z pełnego przemiału z dodatkiem
mąki z pestek dyni . Wypiek wzbogaciłam o ziarna
sezamu,
płatki gryczane i
płatki owsiane. Dodałam również
olej kokosowym, który nadaje się do pieczenia.Bułeczki wyglądają bardzo efektownie bo
mąka z pestek dyni nadaje ciastu i późniejszemu wypiekowi zielony kolor, a z
masłem czosnkowo-
bazyliowym smakuje wyśmienicie:)Składniki400 g
mąki pszennej z pełnego przemiału100 g
mąki z pestek dyni15 g świeżych
drożdży200 ml ciepłego
mleka1 łyżka
oleju kokosowego (
olej dostępny na zdrowy-
olej.pl)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru20 g
sezamu20 g
płatków owsianych20 g
płatków gryczanychMASŁO1/2 kostki
masła2 ząbki
czosnkuświeża
bazylia 6-8 liściZ podanych składników przygotujemy około 10 bułeczek.PrzygotowanieCIASTOW niewielkim szklanym naczyniu rozrabiamy
drożdże z 1/3 ciepłego
mleka i łyżeczką
cukru. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z
solą. Dodajemy
drożdżowy rozczyn, łyżkę roztopionego
oleju kokosowego oraz pozostałe
mleko. Dodajemy również
płatki owsiane i gryczane oraz
sezam. Ja wybrałam te ziarna ale równie dobrze mogą to być
pestki dyni, rozdrobnione
orzechy czy
słonecznik. Według uznania:)Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie godziny ciasto ugniatamy i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na porcje około 100 -150 gramowe. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę.Kulki układamy na blasze na papierze do pieczenia i delikatnie przygniatamy uzyskując kształtne
bułki.Każdą
bułkę smarujemy roztopionym
olejem kokosowym i posypujemy wybranymi ziarnami:
sezam,
płatki gryczane, owsiane. Tu można użyć wyobraźni:):)
Bułki pieczemy koniecznie w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 20-30 minut.MASŁO
CZOSNKOWO –
BAZYLIOWE1/2 kostki
masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w miseczce w temperaturze pokojowej aż będzie miękkie.Do
masła dodajemy posiekane ząbki
czosnku i
bazylię. Doprawiamy
solą do smaku i dokładnie mieszamy.
Bułki – jeszcze ciepłe podajemy z
masłem






