Wykonanie
Kotlety mielone, to chyba podstawa każdej polskiej kuchni. Lubicie? U mnie w domu wszyscy wprost za nimi przepadają. Takim samy uwielbieniem darzymy również pierogi ruskie . Dlatego często te obiady następują po sobie.Jakiś czas temu zastanawiałam się czy ma sens publikowanie takich podstawowych przepisów, ale odpowiadając na Wasze liczne maile z pytaniami dotyczącymi właśnie tego typu obiadów postanowiłam stworzyć na blogu nowy cykl - "Podstawy domowej kuchni" . Z myślą o wszystkich, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki
będę publikować na blogu więcej tradycyjnych i podstawowych przepisów. W końcu każdy z nas kiedyś zaczynał :)Już niedługo na blogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy
makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu.* pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych dań, nawet tak prostych jak tytułowe mielone. Każdy zna inny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie.
Składniki:500 g
mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe *1 całe
jajko1 duża
bułka (może być czerstwa) +
mleko do namoczenia1 średnia
cebula1 łyżeczka
soli1/2
bułka tartaolej do smażenia* jeśli mamy maszynkę do
mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone)
mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów
mięsPrzygotowanie:
Bułkę wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy
mlekiem, odstawiamy do namoczenia.
Cebulę obieramy i drobno siekamy ręcznie lub przy pomocy blendera.Do dużej miski wkładamy 500 g
mięsa mielonego, posiekaną
cebulę i odciśniętą
bułkę. Następnie wbijamy całe
jajko i dodajemy
przyprawy.Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania
mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej
wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż
mięso nie będzie przywierać do dłoni.Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe - dowolność). Obtaczamy je w
bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym
olejem. Smażymy z obu stron.Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z
ziemniakami i surówką z
sałaty rzymskiej .Smacznego