Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zapiekana nutellowa
kasza ...
Makaronowe kokardki z ... »Chrupiący lunch z
sadzonym jajkiem i warzywami w
ziołowo-
musztardowym sosie (na bazie
oleju lnianego)Dziś mam dla Was pyszny i chrupiący pomysł na lunch. Choć taką kanapkę można przygotować i zjeść właściwie w każdej chwili. Jeśli chcemy zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły wystarczy, że zapakujemy ją w pudełko. Kanapka nie jest zwyczajna. Chrupiące kromeczki, warzywa w
ziołowo-
musztardowym sosie na bazie zdrowego
oleju lnianego, a to wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne
żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Składniki: (na 2 kanapki)6 kromek
chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego)2 duże liście
sałaty2
jajka klasy M2
rzodkiewki1
pieczarka3/4 łyżki
oleju lnianego1/2 łyżeczki
musztardy stołowejszczypta
cytrynowego pieprzuszczypta
słodkiej paprykiodrobina
soliokoło 2 łyżeczek
masłaPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy sos:W szklaneczce łączymy
olej lniany z
musztardą i
przyprawami (
słodką papryką,
cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek.Przygotowanie kanapek:
Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy.Liście
sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego
chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki.
Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry.
Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek
masła). Wbijamy 2
jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte
pieczarki, które krótko rumienimy (czas przygotowania
jajek).Gdy nasze
jajka sadzone będą prawie gotowe przerzucamy je na drugą stronę (dosłownie na chwileczkę - aby móc położyć
jajko w całości na kanapce, jednocześnie po przecięciu (przegryzieniu)
żółtko winno być nadal płynne).Na wiech każdej kanapki z
sałatą układamy pocięte
rzodkiewki, podpieczone
pieczarki oraz
jajka sadzone. Przykrywamy całość dwoma pozostałymi chrupkimi kromkami.Tak przygotowane warstwowe kanapki podajemy od razu lub zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły.
Smacznegośroda, 21 października 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog