ßßß Cookit - przepis na Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ...

Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ...

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zapiekana nutellowa kasza ...
Makaronowe kokardki z ... »
Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ziołowo-musztardowym sosie (na bazie oleju lnianego)
Dziś mam dla Was pyszny i chrupiący pomysł na lunch. Choć taką kanapkę można przygotować i zjeść właściwie w każdej chwili. Jeśli chcemy zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły wystarczy, że zapakujemy ją w pudełko. Kanapka nie jest zwyczajna. Chrupiące kromeczki, warzywa w ziołowo-musztardowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a to wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam.
Składniki: (na 2 kanapki)
6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego)
2 duże liście sałaty
2 jajka klasy M
2 rzodkiewki
1 pieczarka
3/4 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
szczypta cytrynowego pieprzu
szczypta słodkiej papryki
odrobina soli
około 2 łyżeczek masła
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy sos:
W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek.
Przygotowanie kanapek:
Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy.
Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki.
Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie około 2 łyżeczek masła). Wbijamy 2 jajka. Pomiędzy dodajemy pocięte pieczarki, które krótko rumienimy (czas przygotowania jajek).
Gdy nasze jajka sadzone będą prawie gotowe przerzucamy je na drugą stronę (dosłownie na chwileczkę - aby móc położyć jajko w całości na kanapce, jednocześnie po przecięciu (przegryzieniu) żółtko winno być nadal płynne).
Na wiech każdej kanapki z sałatą układamy pocięte rzodkiewki, podpieczone pieczarki oraz jajka sadzone. Przykrywamy całość dwoma pozostałymi chrupkimi kromkami.
Tak przygotowane warstwowe kanapki podajemy od razu lub zabieramy ze sobą do pracy czy szkoły.
Smacznego
środa, 21 października 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Chrupiacy-lunch-z-sadzonym-jajkiem-i-warzywami-w.html