ßßß
Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 30-40minutPrzez Agnieszka 22 marca 2015Słodkie połączenie dobroczynnych właściwości orzechów włoskich i bananów. Orzechy włoskie są dobrym źródłem kwasów omega 3 i antyoksydantów. Są bogate w błonnik i białko. Banany zaś zawierają m. in. potas, błonnik, witaminę C i B6.Spróbujcie! :)Składnikidojrzałe, średniej wielkości banany - 2-3 sztukiąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół mąka razowa i biała) - 1 i 1/2 szklankiposiekane orzechy włoskie lub pekan - 2 szklankisól - 1/2 łyżeczkiolej kokosowy - 2/3 szklankicukier trzcinowy - 3/4 szklankizmielone siemię lniane - 2 łyżki (rozmieszane w 6 łyżkach gorącej wody)wanilia - 2 łyżeczkiproszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczkasoda do pieczenia - 1/2 łyżeczkiInstrukcje1. Dojrzałe banany wkładamy do miski i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na papkę.2. Olej kokosowy miksujemy razem z cukrem w robocie kuchennym.3. Dodajemy banany i olej kokosowy z cukrem do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na babeczki.4. Piekarnik nagrzewamy do 180 C (350 F), wkładamy do niego foremki i pieczemy przez około 30-40 minut (czas pieczenia zależy od kształtu użytych foremek; sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są już upieczone).5. Po wystudzeniu babeczki można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub udekorować polewą z oleju kokosowego i karobu.Z przepisu wychodzi około 12 babeczek.