Wykonanie
Być może się powtarzam, ale mam wrażenie, że wegańskie wypieki albo są mniej kapryśne, albo to ja nabyłam jakichś niesamowitych umiejętności - bo tak jak tradycyjne muffinki od czasu do czasu okazywały się zakalcem, tak od momentu odstawienia
masła,
jajek itd. jeszcze nie miałam takiego incydentu.A jak wykorzystać ogromne ilości
borówek z ogrodu? Upiec najbardziej wilgotne i puszyste zarazem
bananowe muffinki! :)
Bananowe muffinki z
borówkamiBanana muffins with blueberriesSKŁADNIKI:2 łyżki
siemienia lnianego5 łyżek
wody2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru trzcinowego1 duży lub 2 małe
banany (ok. 200g)1/2 szklanki wody/mleka roślinnego1/3 szklanki
oleju kokosowego/rzepakowego
borówki*WYKONANIA:
Siemię lniane zalewamy
wodą i odstawiamy na 2-3 minuty. Do miski wsypujemy
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
cukier, mieszamy.
Banany rozgniatamy i dorzucamy je do miski. Dodajemy
wodę,
olej i flaxegg (siemię lnianę+wodę), dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremek, do każdej wkładamy 3-4
borówki i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.*jeśli chodzi o
borówki, najlepiej dać 3 na muffinkę, bo jeśli damy za dużo to istnieje ryzyko, że muffinki nie wyrosną tak jak powinny
