ßßß


SKŁADNIKI:Porcja na 6 rolek czyli ok. 50 części.500 g. ryżu200 g. łososia1 mango1 ogórek1 opakowanie surimi krabowychsos do ryżu ok. 9 łyżekwasabi (1 opak. wystarczy na kilka razy/ smarujemy cienki pasek do środka rolki)1 opakowanie serka śmietankowego1 majonez1 pęczek szczypiorkusos sojowy (bardziej się opłaca kupić duży, będzie na wiele razy)grzybki mun- jeśli w słoiczku to 1/3 słoiczka, ok. 50 g.ok. 6 alg, z których wyjdzie 6 rolekWYKONANIERyż dokładnie płuczemy, następnie gotujemy w proporcjach 1:1 przez 10 minut, a następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się wody.Ryż studzimy i mieszamy z sosem do ryżu czyli octem ryżowym zmieszanym z cukrem brązowym, dzięki czemu jest on lepki i łatwo formuje się z niego sushi.Na aldze odwróconej chropowatą stroną do góry, układamy ryż tak żeby zajął 2/3 powierzchni algi. Pozostawiamy pusty pasek algi celem zaklejenia jej na zawiniętym już ruloniku.
Na ryżu układamy nasze ulubione składniki według uznania- np. łososia, majonez, sos wasabi,ogórek i szczypiorek.
Kolejno zawijami algę przy pomocy maty bambusowej tak, aby utworzyć rulonik.
Pozostały niezajęty pasek algi moczymy lekko wodą i sklejamy całość solidnie ją ugniatając.
Powstałą porcję kroimy na ok. 2 cm kawałki, tak żeby wygodnie było je jeść pałeczkami.
Sushi podajemy z sosem sojowym. Możemy je dodatkowo ozdobić tatarem z łososia.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.