Wykonanie
Doskonałe, smaczne
ciasteczka z
orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie
ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej).
Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?



SKŁADNIKI20 dag
margaryny2
jajka100 g
cukru pudru\200 g zmielonych
orzechów laskowych lub włoskich200 g
maki pszennej100 g
czekolady2 łyżki
śmietany50 g wiórek
kokosowychWYKONANIEUcieramy
margarynę z
cukrem i
jajkami. Dodajemy
mąkę i
orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni.
Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie
czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki
śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając, aż wszystko się połączy i
czekolada rozpuści.Końcówki rogalików maczamy w
czekoladzie, obsypujemy wiórkami kokosowymi..
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zanurzać rogalika w
czekoladzie i obsypać zmielonymi
orzechami laskowymi.


SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.