Wykonanie

Robiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za
ciastem francuskim, ale te
ciastka mi bardzo zasmakowały ;)Składniki:(na 60-70 sztuk)- 2 szklanki
mąki pszennej- kostka
margaryny 250g- 2
jajka- 3 łyżki
śmietany-
cukier do posypaniaSposób przygotowania:1.
Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki.
Mąkę wsypujemy do miski z
margaryną, dodajemy
śmietanę i dwa
żółtka (
białko odkładamy na później). Myjemy rączki i zabieramy się za ugniatanie ciasta. Gdy masa będzie już jednolita, i nie będzie przylepiać się do rąk, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.2.Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy
mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy
ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,
grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy
ciastka i smarujemy każde
białkiem, a następnie posypujemy
cukrem (ciasto nie ma w sobie
cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości).

4.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut.
Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;)


Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;)Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele rozmyślam.Miłego weekenduMichał ;)