Wykonanie
Nie wiem, czy po ostatnim przepisie na
ciasteczka kiedykolwiek zmuszę się, by bawić się w wycinanie
ciasteczek... szczególnie to dramatyczne, że ostatnio zaopatrzyłam się w pokaźny zasób foremek do wykrawania w najróżniejszych kształtach... nie mówiąc o maszynce... ale co ja na to poradzę, że urzeka mnie szybkość wykonania takich
ciastek. Rozwałkować, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, pokroić nożem w pożądany kształt i gotowe!! Uwielbiam takie rozwiązania!A dziś naszła mnie ochota na coś słodkiego, coś innego niż
czekolada świąteczna, czy też czekoladowa figurka Gwiazdora, których u nas pod dostatkiem :DD Najlepiej jakieś kruche
ciasteczka do
herbaty... Zaglądam do lodówki...
jajka są, wczoraj otwarta
śmietana... no i nie ma
masła :( Poszperałam w
sieci tym razem i tutaj znalazłam ciekawy przepis, zamiast
jogurtu dałam gęstą
śmietanę, a gotowe
ciasteczka oblałam roztopioną
czekoladą :DD I już możemy się zajadać pysznymi
ciasteczkami.Przepis warty uwagi, nie tylko pyszny, ale również mniej kaloryczny niż ciasto z
masłem, czy
margaryną. W dodatku robi się je znacznie szybciej, nie trzeba nic siekać!! :) Można użyć tego ciasta jako spód do tarty, czy sernika, nie próbowałam, ale wszystko przede mną!!Składniki350g
mąki pszennej100g
cukru100g
śmietany 12 %2
jajka3 krople
aromatu śmietankowegoczekolada ( można zastąpić
cukrem pudrem)
Mąkę i
cukier wymieszać. Dodać
jajka i
jogurt, porządnie zagnieść. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Na papier do pieczenia położyć ciasto, rozwałkować i nożem powycinać prostokąty. Piec ok. 20 min w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu
ciastek rozpuścić
czekoladę i polać nią
ciastka, ewentualnie można posypać
cukrem pudrem.