Wykonanie
W ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki,
Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że
pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam



SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki pełnoziarnistej3 łyżki
oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru20 g,
drożdży świeżychok. 1,5 szklanka
mlekaWYKONANIEZ
drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki
mleka, łyżeczka
mąki odrobinę
cukru i
soli -wymieszać. Czekać aż urośnie.Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać rozczyn. odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podzielić na 8 części. Uformować
bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować
olejem . Można posypać ziarnem.Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min.Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z
tuńczyka


SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.