Wykonanie
Dzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt.
Łososia uwielbiam i
mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam
nori w Tesco i bardzo mnie kusiło.

Składniki:4 filety
łososia ze skórą1/2 pęczka
natki pietruszkigarsć liści
bazyliskórka otarta z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnkusól morska do smaku1/2 szklanki
oliwy z oliwekDodatkowo:1
czrwona papryka100 g
rukoli2 łyżki
kaparów4 plasterki
cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z
oliwy,
soku z cytryny, otartej
skórki z cytryny, drobno posiekanych
ziół, przeciśniętego przez praskę
czosnku i
soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na
rybęi dokładnie ją obtoczyć
przyprawami. Pozostawić
łososia w zalewie na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją termoobiegu i grilla.
Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu. Po wierzchu polać
rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster
cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut.

W międzyczasie umyć i osuszyć
rukolę i rozłozyć na talerzu,
paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą.
Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed podaniem posypać
kaparami . Smacznego!