Wykonanie
W
sumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej
sałatką, bo w końcu
buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią.

Składniki:1 kg długich
buraków1 średnia
cebula1 ząbek
czosnkusok z połowy
cytryny1 łyzeczka
octu winnego czerwonego3 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuszczypta
cukru...wg gustu, ja lubię

Sposób przygotowania:
Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną
wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie
buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sok z cytryny,
ocet,
olej,
sól i
pieprz oraz
cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 15-20 minut, aż smaki się połączą.

Podawać do dań
mięsnych,
rybnych oraz jarskich...Smacznego!