Przyszedł czas upałów, więc lekkie sałatki na bazie sosu winegret, są doskonałym pomysłem na posiłek w taki dzień. Dzisiaj polecam połączenie warzyw, owoców i wędzonego łososia.Składniki:1 duży grapefruit4 plastry wędzonego łososia8 liści sałatymaślanej1/3 papryczki chili10 cm świeżego ogórkamiąższ z połowy grapefruitakilka listków pietruszki i tymiankuSos winegret:1 dymka drobno posiekana1 łyżeczka musztardy dijon3 łyżki soku z grapefruita4 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęszczypta soliszczypta cukruSposób przygotowania:Grapefruita przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ. Z połowy wycisnąć sok do słoiczka...3 łyżki. Do "miseczek" z grapefruita przełożyć liście umytej, osuszonej sałaty, plastry ogórka i chili oraz porozrywanego dłońmi łososia.Do słoiczka z sokiem przełożyć pozostałe składniki sosu, Zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, ozdobić listkami pietruszki i tymianku i podawać. Smacznego.