ßßß
Przepis na Cielaczka dostałam od koleżanki z pracy. Czekał na swoją kolej w upieczeniu i doczekał się w ubiegły weekend. Cielaczek od razu zyskał sympatię wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.Ciasto:2 jajka1 szklanka cukru2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao3/4 szklanki oleju1 szklanka mlekaMasa serowa:500 g zmielonego twarogu3 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka zapachu waniliowego3/4 szklanki cukruMasa serowa : Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u
Podziel sięoceń19043