Wykonanie
Przepis na Cielaczka dostałam od koleżanki z pracy. Czekał na swoją kolej w upieczeniu i doczekał się w ubiegły weekend. Cielaczek od razu zyskał sympatię wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno
czekoladowe ciasto oraz
ser z nutką
wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.Ciasto:2
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao3/4 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu3
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
zapachu waniliowego3/4 szklanki
cukruMasa serowa : Zmielony
twaróg miksujemy z
jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy
cukier,
mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy
zapach waniliowy.
Ser powinien
mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną
mleka.Ciasto:
Jajka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą. Następnie wsypujemy
kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli
olej, a
potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u