ßßß
Już od dawna przymierzałam się do zrobienia tej rolady, ale zawsze miałam obawy co do tego, na ile uda mi się rozwałkować odpowiednio żółty ser nadając mu kształt prostokąta. Na szczęście ser okazał się bardzo plastyczny więc nie sprawiło mi to większego problemu. A rolada wyszła przepyszna i śmiało mogę ją polecić na wszelkie towarzyskie spotkania.300 g sera edamskiego w kawałku100 g miękkiego masła150 g serka śmietankowego1 łyżka musztardy1/2 czerwonej papryki200 g szynki w kawałku4 małe ogórki konserwowe2 jajka ugotowane na twardokilka gałązek pietruszkisól, pieprzPrzygotowujemy farsz. Miękkie masło ucieramy z serkiem śmietankowym. Dodajemy musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę, szynkę, ogórki konserwowe oraz jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy z kremem serowym.Żółty ser wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą. Zagotowujemy ponownie i gotujemy 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając woreczek. Miękki ser wykładamy na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.Krem wykładamy na płat sera i za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku lekko dociskając. Roladę ostrożnie, by nie straciła swojego kształtu zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczywem.Źródło: "Gotuj krok po kroku", Nr 2/2012Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u