ßßß Cookit - przepis na Rolada serowa

Rolada serowa

nazwa

Wykonanie

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia tej rolady, ale zawsze miałam obawy co do tego, na ile uda mi się rozwałkować odpowiednio żółty ser nadając mu kształt prostokąta. Na szczęście ser okazał się bardzo plastyczny więc nie sprawiło mi to większego problemu. A rolada wyszła przepyszna i śmiało mogę ją polecić na wszelkie towarzyskie spotkania.
300 g sera edamskiego w kawałku
100 g miękkiego masła
150 g serka śmietankowego
1 łyżka musztardy
1/2 czerwonej papryki
200 g szynki w kawałku
4 małe ogórki konserwowe
2 jajka ugotowane na twardo
kilka gałązek pietruszki
sól, pieprz
Przygotowujemy farsz. Miękkie masło ucieramy z serkiem śmietankowym. Dodajemy musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę, szynkę, ogórki konserwowe oraz jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy z kremem serowym.
Żółty ser wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą. Zagotowujemy ponownie i gotujemy 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając woreczek. Miękki ser wykładamy na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.
Krem wykładamy na płat sera i za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku lekko dociskając. Roladę ostrożnie, by nie straciła swojego kształtu zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczywem.
Źródło: "Gotuj krok po kroku", Nr 2/2012
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331151923,title,Rolada-serowa,index.html