Wykonanie

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia tej rolady, ale zawsze miałam obawy co do tego, na ile uda mi się rozwałkować odpowiednio
żółty ser nadając mu kształt prostokąta. Na szczęście
ser okazał się bardzo plastyczny więc nie sprawiło mi to większego problemu. A rolada wyszła przepyszna i śmiało
mogę ją polecić na wszelkie towarzyskie spotkania.300 g
sera edamskiego w kawałku100 g miękkiego
masła150 g
serka śmietankowego1 łyżka
musztardy1/2
czerwonej papryki200 g
szynki w kawałku4 małe
ogórki konserwowe2
jajka ugotowane na twardokilka gałązek
pietruszkisól,
pieprzPrzygotowujemy farsz. Miękkie
masło ucieramy z
serkiem śmietankowym. Dodajemy
musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Oczyszczoną
paprykę,
szynkę,
ogórki konserwowe oraz
jajka kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy z kremem
serowym.
Żółty ser wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i umieszczamy w rondelku z wrzącą
wodą. Zagotowujemy ponownie i gotujemy 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając woreczek.
Miękki ser wykładamy na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.Krem wykładamy na płat
sera i za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy wzdłuż dłuższego
boku lekko dociskając. Roladę ostrożnie, by nie straciła swojego kształtu zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z
pieczywem.Źródło: "Gotuj krok po kroku", Nr 2/2012Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u