Wykonanie
Jesień pełną parą,miejscami nawet spadł już pierwszy śnieg.Wraz ze zmianą pór roku,chcąc nie chcąc,zmienia się nasza dieta. W lecie stawiamy na lekkie dania,przy których nie musimy za długo stać przy kuchni. Gdy jednak pogoda za oknami się zmienia i jest coraz zimniej,coraz częściej sięgamy po dania,które nas po prostu rozgrzeją. Wkraczają tu różnego rodzaju zupy,gulasze,
herbaty z
przyprawami korzennymi. Jesień,to również okres kiedy możemy delektować się gorącą
czekoladą..Bo kto z nas nie lubi napić się
czekolady..Zwłaszcza,gdy za nami dzień pełen niespodzianek,mróz,deszcz..Jedną z moich ulubionych jest,
czekolada korzenna,z dodatkiem
cynamonu,
gałki muszkatołowej z dodatkiem
wanilii.Składniki:1 1/2 szklanki
mleka1 laska
cynamonu1/2
laski wanilii1/2
czekolady gorzkiej1/2
czekolady mlecznej2 łyżki
cukruszczypta
gałki muszkatołowejMleko przelej do rondelka. Dodaj
cukier,
cynamon i
wanilię,zagotuj.
Mleko zdejmij z ognia,przykryj pokrywką i odstaw na ok 20 minut. Z
mleka wyjmij
przyprawy i podgrzej je na małym ogniu. Do
mleka dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści.
Czekoladę przelej do filiżanek,posyp
gałką muszkatołową (ja dodatkowo posypują ją startą
czekoladą)