Wykonanie

Kotlety
rybne z
łososia czyli najlepszy przepis na domowe kotleciki z
ryby. L ekkie i pyszne w smaku, polecam zarówno na zdrowy lunch do pracy, jak i na weekend, piknik, grilla, wycieczkę za miasto ....Przepis bardzo prosty - z
oliwy,
soku z cytryny,
soli i
oregano robię marynatę do
łososia, przykrywam folią i odstawiam na p ó ł godziny. Po tym czasie brytfankę z
łososiem wstawiam do gorącego piekarnika.
Rybę można upiec też poprzedniego dnia ....Upieczoną
rybę rozgniatam widelcem, dodaję pokrojoną upieczoną
paprykę i okruchy
bułki. Nie używam blendera, wolę, kiedy masa nie jest idealnie gładka i wyczuwalne są kawałki
papryki i
łososia. Następnie dzielę na porcje i formuję w rękach kotlety o grubości ok. 2-2,5 cm. Kładę na gorącą patelnię albo na grilla i smażę z każdej strony, aż ładnie się zarumienią ....Tak zwane fish cakes, w tradycyjnej wersji robi się je z
białej ryby z
ziemniakami. Ja zrobiłam lekką, wakacyjną wersję, bez
ziemniaków, za to z
papryką ....Składniki na 4-5 kotletów:500g filetu z
łososia bez sk óry1
papryka żółta1
papryka czerwona2 duże
bułkiDo smażenia:
oliwa lub
olej1
czerwona cebulaSk ł adniki na marynat ę do
rybyPrzygotowanie:Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisuWłóż do pieca połówki
papryki. Upieczonego
łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszaj z
papryką, pokrojoną w drobną kostkę i okruchami z
bułki. Całość podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm.
Czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw,
pokr ój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej
oliw ę lub
olej do smażenia, dodaj pi
órka cebuli, podsma ż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. 2. wersja: kotleciki połóż na grilla i smaż z każdej strony do ładnego zrumienienia.