ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne z łososia

Kotlety rybne z łososia

nazwa

Wykonanie

Kotlety rybne z łososia czyli najlepszy przepis na domowe kotleciki z ryby. L ekkie i pyszne w smaku, polecam zarówno na zdrowy lunch do pracy, jak i na weekend, piknik, grilla, wycieczkę za miasto ....
Przepis bardzo prosty - z oliwy, soku z cytryny, soli i oregano robię marynatę do łososia, przykrywam folią i odstawiam na p ó ł godziny. Po tym czasie brytfankę z łososiem wstawiam do gorącego piekarnika. Rybę można upiec też poprzedniego dnia ....
Upieczoną rybę rozgniatam widelcem, dodaję pokrojoną upieczoną paprykę i okruchy bułki. Nie używam blendera, wolę, kiedy masa nie jest idealnie gładka i wyczuwalne są kawałki papryki i łososia. Następnie dzielę na porcje i formuję w rękach kotlety o grubości ok. 2-2,5 cm. Kładę na gorącą patelnię albo na grilla i smażę z każdej strony, aż ładnie się zarumienią ....
Tak zwane fish cakes, w tradycyjnej wersji robi się je z białej ryby z ziemniakami. Ja zrobiłam lekką, wakacyjną wersję, bez ziemniaków, za to z papryką ....
Składniki na 4-5 kotletów:
500g filetu z łososia bez sk óry
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 duże bułki
Do smażenia:
oliwa lub olej
1 czerwona cebula
Sk ł adniki na marynat ę do ryby
Przygotowanie:
Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu
Włóż do pieca połówki papryki. Upieczonego łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszaj z papryką, pokrojoną w drobną kostkę i okruchami z bułki. Całość podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm.
Czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw, pokr ój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej oliw ę lub olej do smażenia, dodaj pi órka cebuli, podsma ż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. 2. wersja: kotleciki połóż na grilla i smaż z każdej strony do ładnego zrumienienia.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/06/kotlety-rybne-z-ososia.html