Wykonanie
Atrakcyjne danie z
łososia na obiad, na imprezę, przyjęcie w ogrodzie. Grillowane
pomidorki koktajlowe pięknie komponują się z
łososiem i ładnie wyglądają na talerzu. Dzięki marynacie filet pozostanie soczysty i aromatyczny ....Przepis jest bardzo prosty: z
oliwy,
soku z cytryny,
czosnku,
soli morskiej i
oregano robię marynat ę. Polewam
rybę, przykrywam folią i odstawiam, żeby się dobrze przeniknęły smaki. Następnie zapiekam na w piekarniku z funkcją grilla.Tutaj podałam przepis na
stek z łososia z białymi
szparagami .Składniki dla 5-6 osób:świeży filet z
łososia(ok. 1 , 2 kg bez sk óry)Na marynatę:1 łyżka
soli (morskiej)6 łyżek
oliwy z oliwek1-2 ząbki
czosnku1
cytrynagałązki
rozmarynuDo dekoracji:kilka gałązek
pomidor ów koktajlowychPrzygotowanie:Przygotuj ryb ę: filet z
łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, podziel
ostrym nożem na 5-6 porcji.Zrób marynatę do
łososia: sparz
skórkę z cytryny, następnie wyciśnij sok. Przeciśnij
czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki sosu:
oliwę,
sok z cytryny,
czosnek,
rozmaryn,
sól. Kawałki
łososia przeł ó ż do naczynia, p
olej marynatą, przykryj folią i odstaw na 1-2 godziny.Po tym czasie zdejmij folię i wstaw
rybę do piekarnika (z funkcją grilla) albo połóż bezpośrednio na ruszt. Piecz przez ok. 25-30 minut do ładnego zrumienienia.
Pomidory: na dziesięć minut przed końcem pieczenia, dołóż do blaszki
pomidorki koktajlowe (gałązki). Po upieczeniu podawaj
rybę prosto z piekarnika na st ó ł, przybraną gałązkami.Moja rada:
Ryba nie może być surowa w środku, musi się dobrze upiec. W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 5-10 minut.