ßßß Cookit - przepis na Łosoś grillowany w sosie cytrynowo-czosnkowym

Łosoś grillowany w sosie cytrynowo-czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Atrakcyjne danie z łososia na obiad, na imprezę, przyjęcie w ogrodzie. Grillowane pomidorki koktajlowe pięknie komponują się z łososiem i ładnie wyglądają na talerzu. Dzięki marynacie filet pozostanie soczysty i aromatyczny ....
Przepis jest bardzo prosty: z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli morskiej i oregano robię marynat ę. Polewam rybę, przykrywam folią i odstawiam, żeby się dobrze przeniknęły smaki. Następnie zapiekam na w piekarniku z funkcją grilla.
Tutaj podałam przepis na stek z łososia z białymi szparagami .
Składniki dla 5-6 osób:
świeży filet z łososia
(ok. 1 , 2 kg bez sk óry)
Na marynatę:
1 łyżka soli (morskiej)
6 łyżek oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 cytryna
gałązki rozmarynu
Do dekoracji:
kilka gałązek pomidor ów koktajlowych
Przygotowanie:
Przygotuj ryb ę: filet z łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, podziel ostrym nożem na 5-6 porcji.
Zrób marynatę do łososia: sparz skórkę z cytryny, następnie wyciśnij sok. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn, sól. Kawałki łososia przeł ó ż do naczynia, p olej marynatą, przykryj folią i odstaw na 1-2 godziny.
Po tym czasie zdejmij folię i wstaw rybę do piekarnika (z funkcją grilla) albo połóż bezpośrednio na ruszt. Piecz przez ok. 25-30 minut do ładnego zrumienienia.
Pomidory: na dziesięć minut przed końcem pieczenia, dołóż do blaszki pomidorki koktajlowe (gałązki). Po upieczeniu podawaj rybę prosto z piekarnika na st ó ł, przybraną gałązkami.
Moja rada:
Ryba nie może być surowa w środku, musi się dobrze upiec. W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 5-10 minut.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/osos-grillowany-w-sosie-cytrynowo.html