Wykonanie
Kuleczki to efekt mojej kulinarnej improwizacji, a jak wiemy z takimi improwizacjami to różnie bywa, jednak ta okazała się moim niemałym sukcesem.
Pietruszkowych kulek nie powstydziłby się nie jeden znakomity kucharz. Kto jadł pieczoną
pietruszę, ten wie, jak fantastycznie zmienia swój
pietruszkowy smak na słodkie klimaty. Tak więc taką upieczoną, słodką
pietruszkę połączyłam z
serkiem śmietankowym Almette, w
sercu kulki wylądowała
suszona żurawina. Usmażona kulka ma chrupiącą skórkę, która swoją chrupkość zachowuje nawet po wystudzeniu. Słodki smak ciasta ciekawie komponuje się z kwaskową
żurawiną, dając nam naprawdę pyszne danie główne lub małą przystawkę.

Do przygotowania około 16-18 kulek potrzebujemy:400 g
korzenia pietruszki1
serek śmietankowy Almette2 łyżki
bułki tartej½ szklanki
suszonej żurawinysól,
pieprzolej do smażenia i pieczenia
bułka tarta do panierki
Pietruszkę umyć, oczyścić i pokroić na nieduże kawałki, polać
oliwą, lekko posolić, popieprzyć, wymieszać, wyłożyć na blaszkę i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczoną
pietruszkę zmielić lub zmiksować na gładką masę, dodać
serek,
bułkę tartą i dokładnie wymieszać, można ewentualnie lekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować
słodycz pietruszki.
Żurawinę wcześniej zalać gorącą
wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić.Z porcji ciasta wielkości
orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3
owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w
bułce tartej.Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę.Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre.