ßßß
Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy:masa sernikowa:300 g twarogu1 małe opakowanie serka homogenizowanego1 galaretka o smaku jagodowym Winiary1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone)2-3 łyżeczki cukrugalaretka przeźroczysta:2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej3 łyżeczki żelatyny1 łyżka cukrukwiaty:1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko)1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka żelatynybarwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone.Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania pieczywa.
Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki.Galaretka przeźroczysta : Wodę smakową zagotować z cukrem dodać żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i wlać do kolejnych 6 pojemniczków, (bardzo efektownie galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Kwiaty : żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody, wystudzić dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze płatki czerwone a listki zielone.
Aby płatek lub listek był szerszy należy strzykawką zrobić delikatne ruchy w prawo i w lewo aby rozciąć galaretkę w celu umieszczenia w niej kolorowego płynu w większej powierzchni. Wbrew pozorom to nie jest trudne i nawet jak wam się wydaje, że coś wam nie wychodzi z tym wstrzykiwaniem, to zapewniam was, że efekt końcowy bardzo mile was zaskoczy.Gotowe galaretki z kwiatami wkładamy do lodówki do stężenia.Gdy obie masy: serowa i kwiatowa są już zgęstniałe, to wykładamy je z foremek, przed wyjęciem na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby galaretki łatwiej wyszły z formy.Masę serową wykładamy jako pierwszą a na niej układamy galaretkę z kwiatem do góry dnem, tak aby był widać kwiat.