ßßß
Jagodowy sezon jeszcze trwa. Szczególnie ten na borówki amerykańskie :) Wiec ja dzisiaj zapraszam Was na sernik na zimno, zainspirowany fioletem. Cały jest fioletowy. Jak na dział Apetytu w Jednym kolorze przystało :) Przepis jest jak najbardziej mój i tylko mój. Serniczek był przepyszny - jednak ja nie potrafiłam zrobić mu tak pięknych zdjęć, jak Paulinka z bloga Przejaśnienie , dlatego prezentuje go Wam w tak pięknej wersji zdjęciowej, jak w Magazynie, dzięki uprzejmości Pauliny. Płatki piwonii to jej pomysł, ale jakże pięknie się prezentujący. Oczywiście ponieważ już po sezonie, kwiaty w przepisie pomijam :) Zapraszam gorąco.Składniki:2 serki homogenizowane - 400 g3/4 szklanki cukru pudru400 ml śmietany kremówki25 ml soku jagodowego lub winogronowego2 płaskie łyżki żelatyny250 g borówek amerykańskich1 galaretka ametysowaSerki homo ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy sok. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z serkami. Żelatynę rozpuszczamy. Studzimy i wlewamy wolno do masy mieszając. Na koniec dodajemy 3/4 owoców i mieszamy całość. Wlewamy masę do małej tortownicy. Na wierzchu układamy resztę borówek, delikatnie zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką. Chłodzimy co najmniej 3 godziny. Smaczności !!