Wykonanie
To miał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko
krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony
groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki
groszek doskonale zgrał się z
krewetkami a obowiązkowy
czosnek do
krewetek, postawił kropkę nad i.

Na dwie porcje sosu:200 g
krewetek3/4 szklanki
groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam2 łyżki
masła1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku1/2 szklanki słodkiej
śmietany1 łyżka
makisól,
pieprzMasło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną
cebulę do miękkości, następnie dodać
krewetki, zmiażdżony
czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż
krewetki zrobią się gumowe.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną zalać
krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym
makaronem.