Wykonanie
Mango to
owoc Indii, podany z
krewetkami, zaskakuje udanym połączeniem obu produktów.
Zielony groszek stanowi uzupełnienie nie tylko smakowe ale i kolorystyczne potrawy. Zapewniam, że wszystkie smaki idealnie harmonizują ze sobą, to uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia i trudno mi stwierdzić, który
sos jest lepszy, bo oba są przepyszne.

Na dwie porcje:150 g
makaronu spaghetti omnomomSos
mango z
krewetkami:1
owoc mango100 g
krewetek1/2
pomarańczy100 g
serka mascarpone1 łyżka
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprzSos groszkow -
serowy1 szklanka świeżego lub mrożonego
groszku (nie z puszki)150 g
serka mascarponesól,
pieprzOwoc mango obrać i pokroić w kostkę.Sok z
pomarańczy zagotować, dodać pokrojone
mango, dusić na mały ogniu do czasu aż
owoc zmięknie.Na patelni rozgrzać
masło dodać
krewetki, roztarty
czosnek,
sól,
pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby
krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić.Gdy
mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone
krewetki i
serek. Dokładnie wymieszać.
Groszek ugotować w posolonej
wody. Gdy będzie miękki, odcedzić i zmiksować blenderem na gładki mus (kilka kulek możemy odłożyć do dekoracji).Do masy groszkowej dodajemy
serek i przyprawiamy do smaku, jednak bardzo delikatnie, masa raczej powinna przeważać słodkością
serka i
groszku.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z dwoma sosami.