ßßß
Na dwie porcje:150 g makaronu spaghetti omnomomSos mango z krewetkami:1 owoc mango100 g krewetek1/2 pomarańczy100 g serka mascarpone1 łyżka masła2 ząbki czosnkusól, pieprzSos groszkow - serowy1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku (nie z puszki)150 g serka mascarponesól, pieprzOwoc mango obrać i pokroić w kostkę.Sok z pomarańczy zagotować, dodać pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie.Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej niż 3 minuty, aby krewetki nie zrobiły się gumowe. Odstawić.Gdy mango będzie już miękkie dodać do niego usmażone krewetki i serek. Dokładnie wymieszać.Groszek ugotować w posolonej wody. Gdy będzie miękki, odcedzić i zmiksować blenderem na gładki mus (kilka kulek możemy odłożyć do dekoracji).Do masy groszkowej dodajemy serek i przyprawiamy do smaku, jednak bardzo delikatnie, masa raczej powinna przeważać słodkością serka i groszku.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z dwoma sosami.