Wykonanie
Wiosna to zieleń, więc proponuję
zieloną sałatkę. Na nowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna.

1 mały
brokuł3
łodygi selera naciowego1 długi zielony
ogórek1 puszka
groszku1
porsos:3 łyżki
majonezu2 łyżki gęstej
śmietany lub
jogurtupieprzBrokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować).
Łodygi selera pokroić na małe kawałki,
ogórka w kostkę.
Groszek odcedzić i przelać zimną
wodą na sicie, odcedzić.
Pora pokroić w paski.Z podanych składników przygotować sos.Na dnie naczynia ułożyć połowę
brokułu, następnie połowę
selera,
ogórka,
groszku i
pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak
brokuł i
por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki).