Wykonanie
Kto by pomyślał, że jeszcze miesiąc temu nie widziałam co to jest i jak smakuje baklawa. Spróbowałam jej w Rumunii i od pierwszego kęsa zakochałam się w tym
ciastku. Przewertowałam wiele przepisów ze stron internetowych i dowiedziałam się, że
ciasto filo, na bazie którego jest przygotowywane to
ciastko można kupić w sklepie (jednak jest trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do
Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe
ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama. Ciasto tradycyjnie powinno być posypane
pistacjami, niestety nie udało mi się ich zdobyć.
Ciasto filo:700 g
mąki pszennej400 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwyszczypta
solimączka ziemniaczana do procesu wałkowania1 kostka
masła do smarowania ciastafarsz:300 g
orzechów włoskich200 g
pistacji100 g
masłasyrop1 szklanka
cukrusok z 1/2
cytrynywody.Przygotowujemy
ciasto filo: Do miski wlewamy
wodę,
oliwę,
sól i wsypujemy większą połowę
mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle
mąki ile się da, wsypujemy resztę
mąki i ciasto dalej ugniatamy rękoma na stolnicy. Gotowe przykrywamy miską lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę.Przygotowujemy
syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut, następnie pozostawiamy do schłodzenia.
Masło do farszu roztapiamy i dodajemy do
orzechów, dokładnie mieszamy.Przygotowujemy natłuszczoną formę (ja miałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm).Rozpuszczamy
masło i przygotowujemy pędzelek do smarowaniaCiasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując
mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy
masłem i tak robimy cztery
razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako warstwę. Na to układamy połowę
orzechowego farszu. Następnie kolejne cztery warstwy ciasta, farsz i kolejne cztery warstwy ciasta. Oczywiście nie ma reguły co do ich ilości, jeżeli będzie ich więcej lub mniej to nic się nie stanie. Ostatnią warstwę ciasta również smarujemy
masłem. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Na gorące ciasto wylewamy zimny
syrop, starając się aby został rozlany równo na całej powierzchni ciasta.Ciasto najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień.