Wykonanie
Wg pomysłu Pascala
Biszkopt:
jaja 4
cukier 125 g
mąka pszenna (typ 450) 100 g
mąka ziemniaczana 20 gKrem
cytrynowy:
cytryny 3
jaja 3
cukier deserowego 200 g
masło 50 g
Beza:
białka jaja 2
cukier 120 g
sól 1 szczyptaUbić
jaja z
cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się
wodą i dalej ubijać. Kiedy masa
zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż
zrobi się zimna.W drugim naczyniu wymieszać
mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać
mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy
biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.Przygotowanie kremu. Z jednej
cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich
trzech cytryn.
Jajka z
cukrem ubić w kąpieli
wodnej. Dodać
sok z cytryny i startą skórkę oraz
masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.Przygotowanie
bezy.
Białka ubić z
cukrem i szczyptą
soli na sztywną pianęZłożyć ciasto: Wyciąć środek
biszkoptu i dać w to miejsce krem
cytrynowy. Przykryć wyciętym
ciastem.
Całe ciasto pokryć ubitymi
białkami. Tak przygotowany
biszkopt wstawić do piekarnika na 20 minut, aż
beza się zarumieni.