ßßß
100 g roztopionego masła wymieszanego z 2-3 łyżkami oliwy18 płatków ciasta filo przyciętych do wymiarów formy (ciasto filo jest sprzedawane w bardzo dużych arkuszach, pewnie wystarczy 9 płatów, wydaje mi się, że to około połowa półkilowego opakowania)150-170 g posiekanych bardzo drobno orzechów włoskich200 g cukruszklanka wodysok z połowy cytryny (lub mniej jeśli ma być mniej cytrynowe)Przygotować syrop. Wlać wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie syrop. Zdjąć z ognia. Dolać sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.Przyciąć płaty ciasta filo tak, aby zmieściły się w blasze do pieczenia. Płytką blachę do pieczenia wysmarować mieszaniną masła i oliwy. Na dnie ułożyć luźno trzy płaty ciasta. Trzecią warstwę wysmarować znów masłem z oliwą. Następnie znów ułożyć trzy warstwy ciasta filo i nasmarować masłem. Czynność powtórzyć. Na dziewiątej z kolei warstwie ciasta filo wysypać pokruszone orzechy (odłożyć łyżkę orzechów do dekoracji). Przykryć je trzema warstwami ciasta filo i znów posmarować tłuszczem. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Powinniśmy zatem uzyskać 18 warstw ciasta. Dużym ostrym nożem pociąć ciasto na kwadratowe kawałki. Z naszej blaszki wyszło 15 kawałków. Pozostałe masło rozlać na wierzchu ciasta, nasączając dokładnie szczeliny między kawałkami. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zalać ciasto syropem a następnie każdy z kawałków udekorować kopczykiem z orzechów włosków (póki syrop się nie wchłonął, wtedy orzechy się przykleją). Podawać schłodzone, z gorzką herbatą lub kawą :)