Wykonanie
Dzisiaj turecki klasyk. Słodki,
orzechowy deser z
ciasta filo, czyli bardzo cienkiego ciasta zrobionego z
mąki,
wody i odrobiny
oleju. Skorzystaliśmy z gotowego, ponieważ jego przygotowanie chyba nawet dla nas to za dużo czasu :) Ciasto jest tak słodkie, że nawet Alastor pił do niego niesłodzoną
kawę, co jest dla niego nie lada wyczynem :)Składniki na formę o wymiarach 26x21 cm:

100 g roztopionego
masła wymieszanego z 2-3 łyżkami
oliwy18
płatków ciasta filo przyciętych do wymiarów formy (
ciasto filo jest sprzedawane w bardzo dużych arkuszach, pewnie wystarczy 9 płatów, wydaje mi się, że to około połowa półkilowego opakowania)150-170 g posiekanych bardzo drobno
orzechów włoskich200 g
cukruszklanka
wodysok z połowy
cytryny (lub mniej jeśli ma być mniej
cytrynowe)Przygotować
syrop. Wlać
wodę do garnka o grubym dnie. Wsypać
cukier. Od czasu do czasu mieszając, podgrzewać ostrożnie, aż się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż powstanie
syrop. Zdjąć z ognia. Dolać
sok z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.Przyciąć płaty
ciasta filo tak, aby zmieściły się w blasze do pieczenia. Płytką blachę do pieczenia wysmarować mieszaniną
masła i
oliwy. Na dnie ułożyć luźno trzy płaty ciasta. Trzecią warstwę wysmarować znów
masłem z
oliwą. Następnie znów ułożyć trzy warstwy
ciasta filo i nasmarować
masłem. Czynność powtórzyć. Na dziewiątej z kolei warstwie
ciasta filo wysypać pokruszone
orzechy (odłożyć łyżkę
orzechów do dekoracji). Przykryć je trzema warstwami
ciasta filo i znów posmarować tłuszczem. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Powinniśmy zatem uzyskać 18 warstw ciasta. Dużym
ostrym nożem pociąć ciasto na kwadratowe kawałki. Z naszej blaszki wyszło 15 kawałków. Pozostałe
masło rozlać na wierzchu ciasta, nasączając dokładnie szczeliny
między kawałkami. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - aż do ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zalać ciasto
syropem a następnie każdy z kawałków udekorować kopczykiem z
orzechów włosków (
póki syrop się nie wchłonął, wtedy
orzechy się przykleją). Podawać schłodzone, z gorzką
herbatą lub
kawą :)