Wykonanie
Niesamowicie wilgotny sernik, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam.

1 kg
serka śmietankowego (może być z wiaderka)10
jajek2 szklanki
cukru1/2 litra
kremówki 30%2 budynie
śmietankoweSpód:3
żółtka10 dkg
masła2 łyżki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyPolewa czekoladowa1
jajko1/2 kostki
masła3 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoSkładniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie
ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki.Blacha musi
mieć wysoki boki, gdyż ciasta sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary blachy to ok. 20x35 cm.
Ser,
żółtka, 1 szklankę
cukru i budynie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z 1 szklanka
cukru. Kremówkę ubić. Wszystkie składniki wymieszać razem powoli aby nie upadły. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na blachę i piec przez 90 minut w 170-160 stopniach. Następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec przez dalsze 15 minut. Gdy w czasie pieczenia sernik zacznie się zbyt mocno spiekać z wierzchu należy przykryć pergaminem.Upieczony sernik pozostawić w piekarniku aż lekko przestygnie, aby nie upadł zbytnio przy przenoszeniu.Przygotować polewę:
Jajko sparzyć wrzątkiem a następnie ubić z
cukrem na kogle mogle, dodać rostopione
masło i
kakao. Wylać na ciasto.