Wykonanie

Latem, kiedy chodzę na targ, to nie
mogę się oprzeć
owocowym straganom. Dostaję takiego samego amoku jak w sklepie z ekskluzywnymi butami i przeceną 70%. Choćbym tego nie przejadła kupuję wszystkie
owoce jak leci. Na całe szczęście mam też manię przerabiania
owoców, więc te, których nie zjem pakuję do słoików :)Zrobiłam naleśniki, tradycyjne z
serem białym, ułożyłam
owoce jakie miałam pod ręką (czyli wszystkie sezonowe :) ) i polałam
truskawkowym syropem - NIEBO W GĘBIE!

Czas:przyrządzanie: około 1 godzina ze smażeniem placków

Trudność:Łatwe.Ilość:ciasto - około 20 naleśnikówSkładniki:ciasto:
mleko - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
mąka - 1,5 szklankiszczypta
soliłyżka
oliwy z oliwekMasa:
ser biały śmietankowy 0,5kg
śmietana 250ml
cukier - 3 łyżki
syrop waniliowy ETERNO - 3 łyżki

Do przybrania:
owoce sezonowe
syrop truskawkowy lub inny ulubiony
syropPrzyrządzanie:Wlej do miksera
mleko,
wodę, dołóż
jajka i wsyp
mąkę. Dodaj
sól i
oliwę. Zmiksuj na gładką masę, zobacz czy ciasto jest lejące ale dosyć gęste, w razie jak by się okazało za rzadkie dodaj trochę
mąki.Smaż placki na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, z obu stron.W międzyczasie przygotuj masę
serową: połącz
ser ze
śmietaną i dodaj
syropu waniliowego oraz
cukru do smaku. Popróbuj czy pasuje Ci smak - jedni wolą bardziej słodkie inni mnie, więc przygotuj tak jak lubisz. Pamiętaj, że będziesz polewać
syropem, więc mogą być mniej słodkie.Placki posmaruj
serem, złóż na pół. Ułóż na talerzu, posyp
owocami o polej
syropem do smaku.

Smacznego!