Wykonanie

Składniki:CIASTO:5 łyżek
mąki8 jaj8 łyżek
cukru3 łyżki
kakaoćwierć łyżeczki
proszku do pieczeniapolewa czekoladowa lub Śliwella -
konfitura śliwkowo - czekoladowaKREM:15 dag
wiórków kokosowych150ml
wódki wyborowej25 dag
masła3/4 szklanki
cukru pudru1
jajoWiśnie z
rumem ETERNO

Przyrządzanie:
Wiórki kokosowe zalać
wódką, przykryć i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować ciasto.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę, delikatnie zmieszać z
ciastem. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy, wysmarowanej
masłem, wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C.
Masło utrzeć z połową
cukru, dodać
jajo ubite na parze, wymieszać z wiórkami kokosowymi i
wódką.Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki. Na jednym rozsmarować równą warstwę połową kremu
kokosowego, przykryć drugim blatem, posmarować
polewą czekoladową ale lepiej dobrą
konfiturą czekoladowo -
śliwkowo Śliwella. Na wierzchu rozłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię. Udekorować tort
wiśniami w
syropie rumowym .Dodatkowo posypcie startymi wiórkami czekoladowymi.

SMACZNEGO!

Wiśnie z
rumem - wspaniałe do ozdabiania
tortów i ciast. Mięsiste, wydrylowane słodko - kwaśne
owoce idealnie łączą się
smakowo z
bitą śmietaną, przełamując jej
słodycz. Dlatego są dobre do gofrów z
bitą śmietaną, ale też do omletów - możesz wykorzystać
owoce, ale również esencjonalny
syrop, w którym są zanurzone
wiśnie.Pyszne, sami się przekonajcie jak są wyśmienite, rzadko spotykany, bogaty smak
wiśni!