ßßß Cookit - przepis na Ciasto królewskie

Ciasto królewskie

nazwa

Wykonanie

CIASTO
30 dag margaryny
2,5-3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (ok. 120g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Konfitura owoce leśne ETERNO
orzechy: włoskie, arachidowe niesolone, laskowe, migdały
Połączyć wszystkie składniki. Ugniatać ciasto jak kruche. Zagnieść i podzielić na 2 części.
Surowe ciasto posmarować konfiturą. Z białek ubić pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na konfiturę. Posypać pokruszonymi orzechami.
Upiec (najlepiej 2 części oddzielnie) krótko w niskiej temperaturze. Około 20 - 25 minut w ok. 175 st.C.
KREM
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 żółtka (białka wykorzystuję do ciasta)
wymieszać składniki w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać budyń, cały czas mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.
masło
ostudzony budyń połączyć z masłem. Przygotowany krem położyć na jednym z ciast. Drugie ciasto delikatnie przełożyć na krem. Odstawić w chłodne miejsce.
To ciasto możecie dowolnie modyfikować wykorzystując różne smaki konfitur .Idealne są konfitury owocowe, np. konfitura rabarbarowo-truskawkowa, konfitura pomarańczowa czy owocowa z migdałami . Polecam również konfitury owocowo - czekoladowe: Śliwellę i Truskawellę . Za każdym razem możesz wyczarować nowe, pyszne smaki.
Smacznego!
To ciasto jest wspaniałe na każdą okazję, na wszystkie przyjęcia, a szczególnie polecam na SYLWESTRA .
Dodaję przepis do akcji:
Sylwester 2013
ach, jak przyjemnie będzie z takim ciastem powitać Nowy 2014 ROK z życzeniami, żeby pozostał cały taki słodki.
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2013/12/ciasto-krolewskie.html