Wykonanie
Obiad bez surówki ? Ten numer u nas w domu nie przejdzie. A ponieważ sezon jesienno - zimowy możemy już uznać za rozpoczęty, więc na
stole królują
kapusty wszelkiego gatunku,
cykoria,
rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby.Surówka z
czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do
pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb.Składniki1 mała (do 1 kg) główka
czerwonej kapusty2 duże kwaśne
jabłka (np. Szara Reneta)2
cebulesok z jednej
cytryny1 litr wrzącej
wody i łyżeczka
soli5 łyżek
oliwy lub
olejusól i ewentualnie
pieprz do smakuSprzętmulti szatkownica Tupperwaregarneksitkowyciskacz do
cytrusówostry nóżPrzygotowanieZ
kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy na grubość od 3 do 5 mm w zależności od preferencji. W tym przypadku doskonale sprawdza się multiszatkownica Tupperware z możliwością regulacji grubości . Poszatkowaną
kapustę wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Odsączoną
kapustę przekładamy do miski.
Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do
kapusty.Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę
jabłko.Surówkę doprawiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
olej,
sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Jeśli nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, nie ma problemu, można śmiało przechować ją w lodowce do następnego dnia.Smacznego :)Lulu