Wykonanie
Dziś miało być piątkowo, smacznie i zdrowo… bez poezji i rymowaniaKolejny przepis na danie z ziarenkami z firmy „Ziarenkowo”, oczywiście z moją ulubioną mieszanką „Piekło- Niebo”. To akurat odpowiednia propozycja dla każdego, dla tych grzecznych i dla tych z wybrykami, dla tych skłaniających się ku kuchni tradycyjnej i dla tych lubiących eksperymenty.
Makaron ze
szpinakiem i ziarenkami składniki:
szpinak liście, mrożony – ½ kg,
śmietana – 2 łyżki,
czosnek – 2 ząbki,
sos sojowy – 1 łyżka,
mąka pszenna – 1 łyżka,
masło – 50 gr,
ser bałkański – 150 g,ziarenka Piekło -Niebo – do smaku,
olej do smażenia.
makaron muszelki – 400 g.Przygotowanie:Na dużej patelni albo w woku rozgrzać
olej i wrzucić liście
szpinaku. Przykryć pokrywką, bo będzie pryskać i poddusić 2-3 minuty. Doprawić
czosnkiem oraz
sosem sojowym i dusić kolejne 2-3 minuty. Zaprawić
mąką ze
śmietaną lub można zrobić na odrobinie
masła zasmażkę a
śmietanę dodać na końcu. Po kilku kolejnych minutach dosypać mieszankę ziaren a na samym końcu połowę pokruszonego
sera.W międzyczasie zgodnie z przepisem na opakowaniu ugotować
makaron. Gorący
makaron polewać sosem, posypywać pokruszonym
serem i od razu podawać.