Wykonanie

Wężymord… „rozkoszna” nazwa – kojarzy mi się z morderstwem popełnionym na
mężu a nie na wężu… ciekawe dlaczego?Wężymord nazywany jest inaczej
skorzonerą. To bardzo ciekawa roślinka… jemy korzonek, który po przyrządzeniu smakuje podobnie do
szparagów. Po obraniu ciemnobrązowej skórki wycieka ze
skorzonery żółty sok… podobno dawno, dawno temu w medycynie ludowej używano go jako antidotum na jad żmiji.
Skorzonera gatunkowo zbliżona jest do salsefii stąd jeszcze inna jej nazwa: „czarna salsefia”.Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, jest łatwa w uprawie, za wyjątkiem tego, że lubią ją podżreać nornice, krety i inne stworzenia – pewnie czują, że jest niezywkle zdrowa.
Skorzonera zawiera bardzo dużo
sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy: E, B, C a także inuline, która uznawana jest za prebiotyk. W dodatku ma właściwości przeciwnowotworowe, jest zródłem błonnika i obniża poziom cholesterolu.Zwykle uprawiam w ogródku kilka rządków
skorzonery. Uważam, że jest zdecydowanie smaczniejsza od
szparagów, bo bardziej wyrazista. Parę dni temu wykopałam kilka roślinek i przygotowałam małą frittatę. Pewnie niektórzy dziwią się, że napisałam „parę dni temu” a mamy początek grudnia? Nic w tym
dziwnego…
skorzonerę zbieramy właśnie w listopadzie.

Składniki na małą frittatę:
jaja 2 szt,wężymord – ok. 10 korzonków (ilość ze zdjęcia),
pomidorki koktajlowe – ok. 200 g,
cebula – 1 szt,
papryczka chilli – 1/3 szt,
kozieradka – 1 szczypta,
sól do smaku,
szczypiorek zielony – 1/3 pęczka,
masło – 30-50 g,tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Przygotowanie:Wężymord delikatnie oskrobać nożykiem. Włożyć do posolonej gorącej
wody i obgotować (ok. 4-6 minut).
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na
maśle przez minutę lub dwie a
potem dodać
pomidorki koktajlowe, posiekaną
papryczką chilli i wszytko razem smażyć przez kolejne trzy/cztery minuty. Ugotowany ale jeszcze twardy wżymord pokroić w kawałki i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać
cebulkę z
pomidorkami. Dwa
jajka wybić do miseczki a następnie dokładnie roztrzepać korzystając z widelca. Doprawić masę jajeczną
kozieradką i posolić a
potem wlać na warzywa. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 12-15 minut. Frittatę podawać posypaną zielonym
szczypiorkiem – polecam!