ßßß Cookit - przepis na Wężymord i frittata

Wężymord i frittata

nazwa

Wykonanie

Wężymord… „rozkoszna” nazwa – kojarzy mi się z morderstwem popełnionym na mężu a nie na wężu… ciekawe dlaczego?
Wężymord nazywany jest inaczej skorzonerą. To bardzo ciekawa roślinka… jemy korzonek, który po przyrządzeniu smakuje podobnie do szparagów. Po obraniu ciemnobrązowej skórki wycieka ze skorzonery żółty sok… podobno dawno, dawno temu w medycynie ludowej używano go jako antidotum na jad żmiji.
Skorzonera gatunkowo zbliżona jest do salsefii stąd jeszcze inna jej nazwa: „czarna salsefia”.
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, jest łatwa w uprawie, za wyjątkiem tego, że lubią ją podżreać nornice, krety i inne stworzenia – pewnie czują, że jest niezywkle zdrowa. Skorzonera zawiera bardzo dużo sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy: E, B, C a także inuline, która uznawana jest za prebiotyk. W dodatku ma właściwości przeciwnowotworowe, jest zródłem błonnika i obniża poziom cholesterolu.
Zwykle uprawiam w ogródku kilka rządków skorzonery. Uważam, że jest zdecydowanie smaczniejsza od szparagów, bo bardziej wyrazista. Parę dni temu wykopałam kilka roślinek i przygotowałam małą frittatę. Pewnie niektórzy dziwią się, że napisałam „parę dni temu” a mamy początek grudnia? Nic w tym dziwnegoskorzonerę zbieramy właśnie w listopadzie.
Składniki na małą frittatę:
jaja 2 szt,
wężymord – ok. 10 korzonków (ilość ze zdjęcia),
pomidorki koktajlowe – ok. 200 g,
cebula – 1 szt,
papryczka chilli – 1/3 szt,
kozieradka – 1 szczypta,
sól do smaku,
szczypiorek zielony – 1/3 pęczka,
masło – 30-50 g,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie:
Wężymord delikatnie oskrobać nożykiem. Włożyć do posolonej gorącej wody i obgotować (ok. 4-6 minut). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na maśle przez minutę lub dwie a potem dodać pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczką chilli i wszytko razem smażyć przez kolejne trzy/cztery minuty. Ugotowany ale jeszcze twardy wżymord pokroić w kawałki i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodać cebulkę z pomidorkami. Dwa jajka wybić do miseczki a następnie dokładnie roztrzepać korzystając z widelca. Doprawić masę jajeczną kozieradką i posolić a potem wlać na warzywa. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 12-15 minut. Frittatę podawać posypaną zielonym szczypiorkiem – polecam!
Źródło:http://galantyna.pl/2013/12/wezymord-i-frittata