ßßß
kaszka krakowska- 30 dkgśmietana kwaśna- 500 ml,jaja- 1 sztbanany – 5 sztcukier wanilinowy,cukier kryzstał- 1/2 szklanki,mocny alkohol, u mnie likier pomaranczowy- 50 ml,masło do smarowania formy,bułka tarta- 1 łyżka.Polewa:kakao ciemne- 3 łyżki (kopiaste),masło- 75 g,cukier- ½ szklanki,woda- 4 łyżki.Przygotowanie:Kaszkę krakowską przepłukać wodą. Odcedzić na sicie. Trzy banany zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną i jajkiem. Jeśli ktoś chce bardziej słodkie, może dodać więcje cukru. Wymieszać kaszkę z zmiksowaną śmietaną. Dolać alkohol. Wysmarować naczynie żaroodporne i posypać bułka tartą. Pozostałe banany obrać i pokroić w plasterki.Wlać połowę kaszki i rozłożyć na niej pokrojone banany. Zalać drugą częścią kaszki.Wstawić do letniego piekarnika i piec najpier w temeperaturze 160 stopni- przez około godzinę… a potem przez kolejne pól godziny w temeperaturze 190 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wysokości formy, w bardziej płaskiej formie może to potrwać krócej. Najlepiej sprawdzać od czasu do czsu patyczkiem czy legumina nie jest jeszcze płynna.W trakcie pieczenia przygotować polewę. Wlać na patelnię wodę, dodać masło, potem cukier a na koniec dosypać kakao. Smażyć kilka minut, aby woda odparowała.Po wyjęciu z piekarnika leguminę studzić przez kilka minut a nastepnie wyjąć odwracając formę. Podawać na ciepło z dodatkiem płynnej polewy.