ßßß
SKŁADNIKI: (blacha 25x30 cm)2 szklanki mąki tortowej2 szklanki cukrukostka masła4 jajka1/2 szklanki wody3 kopiate łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaopakowanie cukru wanilinowegoPRZYGOTOWANIE:Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odlać pół szklanki i odstawić. Do ostudzonej masy z garnka dodawać po troszku żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, całość zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i na końcu delikatnie połączyć je z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45 minut do suchego patyczka.Na jeszcze ciepłe ciasto rozprowadzić odłożoną w szklance masę, która po wystygnięciu utworzy lukier. Smacznego!