Wykonanie
Murzynek to ciasto, które chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Niby zwykłe ciasto, nic specjalnego, a jednak bardzo często je piekę. Uwielbiam go za jego smak - mocno
kakaowy, wilgotny, a dzięki lukrowej polewie idealnie słodki. Jest prosty w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Idealny do niedzielnej
kawy, czy
herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (blacha 25x30 cm)2 szklanki
mąki tortowej2 szklanki
cukrukostka
masła4
jajka1/2 szklanki
wody3 kopiate łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru wanilinowegoPRZYGOTOWANIE:
Masło,
cukier,
wodę i
kakao rozpuścić w garnku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odlać pół szklanki i odstawić. Do ostudzonej masy z garnka dodawać po troszku
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cukrem wanilinowym, całość zmiksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno i na końcu delikatnie połączyć je z
ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45 minut do suchego patyczka.Na jeszcze ciepłe ciasto rozprowadzić odłożoną w szklance masę, która po wystygnięciu utworzy
lukier. Smacznego!