Wykonanie
Karmelizacja
bananów to w
sumie bardzo prosta rzecz. Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego karmelu, który był zbyt gorzki, bardzo bardzo gorzki :)) Ale Gordon
Ramsay bardzo fajnie pokazał na jednym ze swoich filmików jak zrobić takie karmelizowane
banany.Ale jest jeden problem ! FLAMBIROWANIE - czyli podpalanie potrawy w celu lepszego wydobycia z niej smaków i lepszej karmelizacji.No właśnie, nigdy bym się chyba nie odważył zrobić tego w domu, patrząc na jeden filmik. Dlatego ten punkt programu pominiemy :)
/ na 2 naleśniki/- 1
banan- 40 g
cukru- 2 łyżki
masła- 4 łyżki
wodyCIASTO NA NALEŚNIKI ZNAJDZIESZ TUTAJ1. Rozpuść w rondelku sam
cukier, mieszając co jakiś czas.2. Gdy
cukier stanie się płynny dodaj
banany.3. Po zmieszaniu
bananów z karmelem dodaj
masło i
wode. Gotuj przez chwilę az do zarumienienia
bananów.