Wykonanie
Wracam do gotowania pełną parą. W kolejce czeka mnóstwo przepisów, tylko troszkę czasu brak na ich dodanie. Dziś propozycja przepysznej domowej
wędliny, bez spulchniaczy, ulepszaczy i polepszaczy. Jest rewelacyjna w smaku, lekko ostra. Z wierzchu podczas pieczenia utworzyła się chrzanowa skorupka. Upiekłam ją wieczorem i trzymałam domowników z dala od kuchni do samego rana. Niestety musieli poczekać, aż zrobię zdjęcie. Ale jak się już dorwali, niewiele z niej zostałoPrzepyszna ze świeżą bułeczką. Polecam.

SKŁADNIKI:
Szynka ok 700-900 g
liść laurowy ok 8 szt
ziele angielskie ok 8 szt
pieprz czarny ziarna ok 10 szt
chrzan tarty 1 łyżeczka
ketchup 2 łyżki
olej 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Przygotować marynatę:
Musztardę wymieszać z łyżeczką
chrzanu,
olejem oraz z
ketchupem. dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz czarny w ziarnach.
Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką- u mnie garnek żeliwny. Ważne aby
szynkę obłożyć liśćmi i
zielem angielskim z marynaty. Zakrytą wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut temp 18 stopni. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona. Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego