Wykonanie
Jakość
wędlin sprzedawanych w sklepie ma wiele do życzenia. Od ponad roku sama robię
wędliny domowe, uwierzcie to nic trudno. Domowa
wędlina jest lepsza i zdrowsza. Na święta wielkanocne przygotowałam różne wędzonki, które wyszły pyszne i smaczne. Dziś mam dla was przepis na wielkanocną
szynkę wędzoną.składniki
Mięso5kg
szynkiSolanka300g peklosmaczku klik lub 250g peklosoli (tabela dziadka )
pieprz czarnyczosnekkilka
liści laurowychkilka ziaren ziela anielskiego
Parzeniekilka ząbków
czosnku1 łyżeczka
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki
ziela angielskiego1/2 łyżeczki jałowcakilka
liści laurowych.
Wykonanie
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.Przygotowanie solankiDo garnka z 2,5 litrami
wody dodajemy pekosmaczek/ peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.W drugim garnku 250ml
wody z
przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania. Przestudzony,
wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy
mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie
szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki na 4-5 dniu.
Przygotowanie do wędzenia.Po peklowaniu wyjmujemy
mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej.
Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.Wędzenie
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem
dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
ParzenieW garnku zagotowujemy
wodę z
przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy
szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy
szynki, parzymy do osiągnięcia w środku
mięśnia około 70-72 stopnie.
Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną
wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia.