Wykonanie
Zatęskniłam za latem ! Słońca mi strasznie brakuje. Niby nie jest zimno, tu w UK prawdziwa zima jeszcze nie przyszła i mam nadzieję, że już się nie pojawi, ale myślami jestem już gdzieś na plaży. Oglądam programy w których ludzie przeprowadzają się w ciepłe
kraje i dziś im strasznie zazdroszczę , że mogą porządnie wygrzać tyłek :)Przyciągnęłam troszkę słońca do kuchni. Dziś proponuję
łososia na świeżych warzywach. Danie prawie że ekspresowe i banalnie proste. Nie jestem fanką
łososia, ale w tej formie zawsze zjem:) Polecam

SKŁADNIKI:
łosoś 4 porcje po ok 150 g
śmietana gęsto 300 ml
mozzarella żółta
tarta 100 g
masło 1 łyżka
sól pieprz kurkuma do smakumix
sałat 1 opakowanie
papryka żółta 1 szt
pomidorki koktajlowe ok 12 szt
cebula czerwona 1 sztPRZYGOTOWANIE:
Łososia opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć
solą,
pieprzem oraz odrobiną
kurkumy. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Śmietanę przelać do garnka, dodać startą
mozzarellę, łyżkę
masła, odrobinę
soli i
pieprzu. Lekko podgrzać aby
ser się rozpuścił. Polać
rybę , wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować
sałatę. Mix
sałat rozłożyć na talerzach, dodać dość grubo pokrojoną
cebulę oraz
paprykę. ozdobić
pomidorkami koktajlowymi. Upieczoną
rybę wykładać na
sałatę. Smacznego:)