ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bakłażanem, cukinią, mozzarellą, awokado i płatkami parmezanu

Sałatka z bakłażanem, cukinią, mozzarellą, awokado i płatkami parmezanu

nazwa

Wykonanie

Za oknem żar leje się z nieba. Po głowie krążą pomysły na lekki posiłek. I oto jest. Moja propozycja na letnią sałatkę. Świetne połączenie bakłażana, cukinii, awokado i mozzarelli. Wszystko skropione oliwą i posypane płatkami parmezanu. Polecam Wam na lekki obiad lub kolację.
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 2 osób (2 sałatki)
Koszt przygotowania: 19 , 00 zł
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 cukinia
1 awokado
1 żółta papryka
8 pomidorków cherry
1 czerwona cebula
2 kulki mozzarelli
2 garści mixu sałat
2 łyżki oliwy z oliwek
płatki parmezanu
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umytego bakłażana, cukinią i cebulę kroimy na grube plastry. Paprykę tniemy na podłużne paski. Pomidorki cherry na połówki.
Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy na oliwie, tak aby się ładnie zarumieniły. Możemy użyć patelni grillowej.
Usmażone warzywa przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Na talerzu rozkładamy garść mixu sałat. Następnie na przemian układamy plastry bakłażana, cukinii, cebuli, plastry mozzarelli i awokado.
Dodajemy również kawałki papryki i pomidorki cherry. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy płatkami parmezanu.
Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/07/saatka-z-bakazanem-cukinia-mozzarella.html