ßßß Cookit - przepis na Domek z piernika

Domek z piernika

nazwa

Wykonanie

28 dni pozostało do świąt. Wystawiam więc mój domek z piernika. Warto zrobić do wcześniej, żeby piernik troszkę „poleżakował”
Jeszcze chwile temu czekałam na lato a to już koniec roku. Jakieś 3 tygodnie temu weszłam do Tesco a tam w głównej alejce same choinki !!! Pomyślałam , że zbyt wcześnie dopadła kogoś magia świąt, ale po dzisiejszej wizycie w centrum, stanowczo stwierdzam: mnie też dopadło i to już na całego:)
Gdyby nie to, że poczta działa całkiem sprawnie, już jutro wysłałabym kartki. Gaba „podśmiechuje” się ze mnie, że jestem chyba ostatnia osobą na świecie , która to robi. No bo cóż za przyjemność wysłać smsa? Cóż za przyjemność otworzyć maila z życzeniami?
Tak więc wystawiam mój domek z piernika. Przyznaje się bez bicia, że jest to przepis z zeszłego roku. Moje pierwsze podejście do takich budowli. Oczywiście nie dałabym rady bez Jakuba, który rysował okienka oraz Gaby, która zjadła cały dach. A jutro wkrótce na blogu Świąteczny konkurs. Zapraszam do odwiedzania.
SKŁADNIKI:
masło niesolone 250 g
cukier muscovado – brązowy 200 g
syrop klonowy 4 łyżki
melasa 2 łyżki
mąka 625 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
imbir 2 łyżeczki
cukier puder 500g
czekoladki białe kółka 250 g
cukierki landrynki ok 7 szt
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier muscovado, syrop klonowy i melasę. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz imbir. Dodajemy lekko przestudzone masło z cukrem, wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno być klejące- można dodać więcej mąki.
Wycinamy szablony- najlepiej z tekturki, ale ja użyłam okładki gazety i tez było dobrze:) Boki domku 2 prostokąty 15×9 cm, 2x dach 15×9 cm, przód i tył domku- 2 prostokąty 18×9 cm, z trójkątem u góry wysokości 9 cm. .Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) Z wyrobionego ciasta urywamy kawałek i rozwałkowujemy na placki grubości ok 5mm. Za pomocą szablonów wycinamy ściany i dach. W ścianach wycinamy po 2 okna, w przedzie domku, wycinamy 3 okienka i drzwi. Każdy element układamy na papierze do pieczenia. Wszystkie resztki z wycinania zostawiamy, można z nich zrobić inne pierniczki.
W każdym oknie, układamy po 1 cukierku, podczas pieczenia rozpuszczą się, tworząc efekt kolorowych szkiełek. Pieczemy przez 8-9 minut . Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Do ozdabiania powracamy na dopiero na następny dzień.
Z cukru pudru i ciepłej wody robimy bardzo gęsty lukier, smarujemy nim dach i układamy czekoladki . Zostawiamy do zastygnięcia, można włożyć do lodówki. Za pomocą kolorowego lukru ozdabiamy okna i drzwi. Smarujemy lukrem boki każdej części i przykładamy do siebie ściany, można w środek włożyć miskę tak aby się lekko o nią opierały. na wierzch kładziemy dach. (wszystkie części łączymy ze sobą lukrem) Wkoło domku układamy ozdoby, całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/26/domek-z-piernika