ßßß
SKŁADNIKI:masło niesolone 250 gcukier muscovado – brązowy 200 gsyrop klonowy 4 łyżkimelasa 2 łyżkimąka 625 gsoda oczyszczona 2 łyżeczkiimbir 2 łyżeczkicukier puder 500gczekoladki białe kółka 250 gcukierki landrynki ok 7 sztPRZYGOTOWANIE:W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier muscovado, syrop klonowy i melasę. Wszystko podgrzewamy cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz imbir. Dodajemy lekko przestudzone masło z cukrem, wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno być klejące- można dodać więcej mąki.Wycinamy szablony- najlepiej z tekturki, ale ja użyłam okładki gazety i tez było dobrze:) Boki domku 2 prostokąty 15×9 cm, 2x dach 15×9 cm, przód i tył domku- 2 prostokąty 18×9 cm, z trójkątem u góry wysokości 9 cm. .Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) Z wyrobionego ciasta urywamy kawałek i rozwałkowujemy na placki grubości ok 5mm. Za pomocą szablonów wycinamy ściany i dach. W ścianach wycinamy po 2 okna, w przedzie domku, wycinamy 3 okienka i drzwi. Każdy element układamy na papierze do pieczenia. Wszystkie resztki z wycinania zostawiamy, można z nich zrobić inne pierniczki.W każdym oknie, układamy po 1 cukierku, podczas pieczenia rozpuszczą się, tworząc efekt kolorowych szkiełek. Pieczemy przez 8-9 minut . Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Do ozdabiania powracamy na dopiero na następny dzień.Z cukru pudru i ciepłej wody robimy bardzo gęsty lukier, smarujemy nim dach i układamy czekoladki . Zostawiamy do zastygnięcia, można włożyć do lodówki. Za pomocą kolorowego lukru ozdabiamy okna i drzwi. Smarujemy lukrem boki każdej części i przykładamy do siebie ściany, można w środek włożyć miskę tak aby się lekko o nią opierały. na wierzch kładziemy dach. (wszystkie części łączymy ze sobą lukrem) Wkoło domku układamy ozdoby, całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)