ßßß Cookit - przepis na Maślane ciasteczka z imbirową polewą (Ginger-Topped Fingers)

Maślane ciasteczka z imbirową polewą (Ginger-Topped Fingers)

nazwa

Wykonanie

Maślane ciasteczka uwielbiam. Ta wersja jest odrobinę imbirowa i przyznaję, że oczekiwałam trochę mocniejszego imbirowego dotknięcia. Myślę, że dwie zamiast jednej łyżeczki imbiru wzmocniło by imbirowy smak. Ciasteczka jednak dalej pozostają fantastycznie maślane i bardzo kruche a lekko imbirowa polewa sprawia, że trudno się od nich oderwać.
175 g masła, plus dodatkowo do smarowania
225 g mąki
1 łyżeczka mielonego imbiru
85 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
polewa:
1 łyżka złotego syropu
55 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego imbiru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Mąki i imbir przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy masło i łączymy palcami do zlepienia się ciasta.
Ciasto wgniatamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 40 minut(ja piekłam 30), aż ciasto uzyska złocistą barwę.
Przygotowujemy polewę. Syrop i masło roztapiamy na niewielkim gazie. Mieszamy z cukrem pudrem i imbirem.
Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i polewamy gorącą polewą. Pozostawiamy do lkkiego ostygnięcia w foremce, o czym kroimy i wykładamy na kratkę do całkowtego wystudzenia.
Przepis z książki "Cakes and bakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/06/maslane-ciasteczka-z-imbirowa-polewa.html