Wykonanie
Maślane
ciasteczka uwielbiam. Ta wersja jest odrobinę imbirowa i przyznaję, że oczekiwałam trochę mocniejszego
imbirowego dotknięcia. Myślę, że dwie zamiast jednej łyżeczki
imbiru wzmocniło by
imbirowy smak.
Ciasteczka jednak dalej pozostają fantastycznie maślane i bardzo kruche a lekko imbirowa polewa sprawia, że trudno się od nich oderwać.

175 g
masła, plus dodatkowo do smarowania225 g
mąki1 łyżeczka mielonego
imbiru85 g drobnego
cukru(najlepiej trzcinowego)polewa:1 łyżka złotego
syropu55 g
masła2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka mielonego
imbiruPiekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Mąki i
imbir przesiewamy do miski i mieszamy z
cukrem. Dodajemy
masło i łączymy palcami do zlepienia się ciasta.Ciasto wgniatamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 40 minut(ja piekłam 30), aż ciasto uzyska złocistą barwę.Przygotowujemy polewę.
Syrop i
masło roztapiamy na niewielkim gazie. Mieszamy z
cukrem pudrem i
imbirem.Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i polewamy gorącą polewą. Pozostawiamy do lkkiego ostygnięcia w foremce, o czym kroimy i wykładamy na kratkę do całkowtego wystudzenia.Przepis z książki "Cakes and bakes"